Populära upplevelseresor

Det har blivit mycket vanligt att åka på vinresor i Frankrike eller resor för att pröva whisky på härliga Irland. Många vanliga personer har blivit riktiga kännare och tycker det är roligt att lära sig ännu mer om dessa goda drycker.

MA180-vingårdNär man åker på vinresor i Frankrike kan det vara lite olika inriktningar. Grundläggande för alla är att man besöker olika vingårdar och får se hur vinerna produceras, allt från vilka druvor man använder. Vissa arrangörer ordnar med flyg till destinationen men en bussresa hem. Detta gör det lättare att ta med sig det man köper på vinresor i Frankrike.

Vissa vinresor i Frankrike fokuserar på Champagne distriktet medan andra besöker vingårdar i Bordeaux. Man kan också blanda olika vindistrikt i en resa. Det blir mycket information och intryck som ska smältas, allt packat in i några dagar. Men vinet smakar så mycket godare när man känner till bakgrunden och har sett var det producerats. På bara några få dagar kan man bli en kännare av viner, och en helt ny värld öppnar sig.

Förutom att pröva olika viner och besöka vingårdar kan man även kombinera vinresor i Frankrike med annat. God mat passar bra tillsammans med vin, och Frankrike är känt för att vara ett riktigt gourmet land. Man har också många fina platser att besöka. Flera av dessa ligger i vindistriken, eller i närheten. Till exempel har man katedralen i Reims som finns på UNESCOs lista över världsarv.

Det samma gäller för whisky på härliga Irland. Landet är känt för sina många destillerier och goda whisky. Man kan antingen resa på egen hand eller med en paketresa. Om man väljer att resa själv kan det vara bra att läsa på lite innan man åker. Med en organiserad resa för whisky på härliga Irland har man en guide, ofta svensktalande, som förklarar allting.

Irländsk whisky är lite mildare än den skotska varianten. En av anledningarna är att man destillerar den tre gånger i stället för två. Allt detta, och mer därtill, får man lära sig på en resa om whisky på härliga Irland. Genom att gå lite djupare in i tillverkningsprocessen kan man verkligen förstå varför whisky kan smaka så olika, även om den kommer från samma land. Alla har sitt eget sätt att bränna, en personlig vinkel som gör att smaken blir något annorlunda. Samtidigt får man lära sig om trakten runt omkring, lite av historien bakom folket och destilleriet.